Али Першембе

В момента е управляващ партньор-основател на първата местна агенция за кредитен рейтинг и корпоративно управление, Али Першембе е и независим финансов анализатор и инвестиционен консултант и ТВ водещ. Опитен технически анализатор и разработчик на системи за търговия.

След завършване на Робърт колеж и University of Central Florida (финанси и мениджмънт), започва да търгува с пазарите на фючърси и опции в САЩ и диверсифицира на международните валутни и капиталови пазари. След няколко позиции в Лондон и Женева Али се връща в Турция и основава първата брокерска къща за търговия с фючърси и опции през 1985г.

С над 40-годишен опит в индустрията, Али посвещава голяма част от времето си за разработване и провеждане на курсове по технически анализ, психология и дисциплина на търговията и търговия фючърси и опции. Провеждал е многобройни курсове и семинари в над 28 градове в 20 страни и е обучавал трейдъри и анализатори в почти всяка банка и брокерска къща в Турция.

Али основава първата в Турция рейтингова агенция за взаимни и пенсионни фондове през 1999г и през 2005г основава първата лицензирана агенция кредитен рейтинг и корпоративно управление SAHA. Четвъртият му том от поредицата Technical Analysis е най-продаваната книга за финанси в Турция. Той превежда поредица от световни класици във финансите на турски език. Другите му книги Paranın Kuralı (Управлението на парите) и Paranın 365 Günü (365 дни пари) са в най-големите книжарници. Той е автор и не-финансовите, исторически сборници есета Dunya Kucuk (Светът е малък).

Като пионер на стендъп финансовата комедия (първа по рода си), Али е продуцент и водещ на “Persembe’nin Gelisi”, излъчена по CNBC-e. Неговите статии редовно се издават от ежедневници и финансова преса като Dünya и Milliyet. Изнася лекции по икономика на специализанти в Bilgi University, Истанбул. “Persembe’nin Gelisi” е излъчвано и по новия турски финансов ТВ канал Ekoturk TV.

Share This Speaker