Борис Колев

Борис Колев е социален предприемач и инвеститор с дългогодишен опит в създаването и развитието на технологични компании и проекти в сферата на иновациите, както на проекти за устойчиво развитие и социална отговорност.

Още 18 годишен – през 2007-ма година световното бизнес издание „Business Week Worldwide“ позиционира Борис на 2-ро място сред „Най-добрите млади предприемачи в Европа“. През 2011 г. печели 2-ро място за наградата „Най-добър млад мениджър на България“. През 2013 г. попада в първата класация „30 под 30“
на младите лидери с най-голям потенциал в страната според списание Forbes. През 2017-та Борис попада в европейската класация „FERD’s List“ която представя 6-те млади предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа. А през 2020 г. е избран за “Глобалната зала на бизнес славата” на Junior Achievement Worldwide за приноса му към социалната отговорност и целите за устойчиво развитие на ООН.

Борис започва своята кариера създавайки първата си компания още на 18 години. Генерален директор и основател на JT International Group – Българска група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Съосновател е на DigiMark, Българска компания за разработката на мобилен софтуер с представителства в Порто, Ню Йорк, Сан Франциско и Солт Лейк Сити. DigiMark постига най-голям ръст сред ИТ сектора в България за 2014 г. и в топ 5 за 2016 г. и 2017 г. След придобиването на DigiMark от fintech концерна Devexperts през 2019 г., Борис заема длъжността на вицепрезидент бизнес развитие за Европа, Близкия изток и Африка в компанията. Oт 2018 година Борис е и управляващ директор в
DigiMark Ventures, която е технологичен инвеститор в серия от български стартъпи. Сред първите начинания на Борис още от 2007г. е компанията JT Design, която и до днес е сред водещите уеб студиа в страната, а сред последните му инвестиции са био-технологичния стартъп за генетични изследвания и нутригеномика – NutriGen, иновативната мобилна платформа за свързване на работодатели и кандидати – nPloy, както и Airate – първата в света нано-фибърна мембрана за прозорци, която пречиства въздуха от вредните за организма частици.

Share This Speaker