доц. д-р Рада Маркова, д.м.

Педиатрия, детска пулмология

От самото начало на кариерата си д-р Маркова работи като лекар в университетски детски клиники – първоначално в УМБАЛ  „Св. Марина“ – Варна, впоследствие в Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, където последователно е специализант по педиатрия, ординатор, асистент и главен асистент. Има стаж в клиниката по неонатология и интензивния сектор в СБАЛДБ. През последните 17 години работи в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска „. Специализирала е в САЩ и Австрия.

Д-р Маркова е специалист по детски болести от 2004 г. и специалист по детска пулмология от 2011 г. Дисертация защитава през 2016 г., а през 2018 г. става доцент към Научноизследователския институт на Медицинския университет в Плевен.

Научните ѝ интереси са в областта на детската пулмология – хронични заболявания на дихателната система, бронхиална астма, муковисцидоза, неинвазивни методи на оценка на алергичното възпаление. Доц. д-р Маркова има опит в провеждането на клинични проучвания фаза II и III.

През 2012 г. става управител и идеен основател на МЦ „Първа детска консултативна клиника“ – София. Посвещава следващите години от живота и работата си на амбулаторната педиатрия, профилактиката в детска възраст и проследяването на децата с хронични заболявания.

Има три деца. 

Share This Speaker