д-р Александър Калчев

Да бъда лекар е моята ученическа мечта. Средното си образование завърших в Националната търговско-банкова гимназия в София. Още на втората година разбрах, че съм сбъркал с избора на училище. Сърцето ми подсказваше, че един ден ще стана лекар.

Влизането ми в Медицинския университет в София беше истински празник за мен и моето семейство. Бързо разбрах, че моята страст е хирургията. Мечтаех да се развивам в тази област, започнах да давам доброволни дежурства в хирургичните отделения на няколко софийски болници.

Вдъхновен от живота, избрах гинекологията. Започнах специализация в I-ва АГ болница „Света София“. Попаднах на страхотен екип от професионалисти, които ми предадоха безценен опит и познания.

Учил се съм се от най-добрите лекари в България и по света. При една от специализациите ми в Белгия получих възможност да работя с едни от най-добрите ендоскопски хирурзи в гинекологията. От проф. Гордс и неговия екип научих за трансвагиналната лапароскопия, изключително иновативен и минимално инвазивен метод, приложим при пациентки с репродуктивни проблеми. Още на втория ден от завръщането ми направих първата такава операция в България.

В Италия имах възможност да се срещна и да бъда в операционната с проф. Бетоки – професионалистът, измислил и въвел съвременните ендоскопски инструменти в хистероскопията. Почерпих опит във водещите клиники, занимаващи се с репродуктивни проблеми в Израел – страната с най-много реализирани инвитро процедури. Успях да посетя и да остана на специализация в един от най-успешните центрове по репродуктивна медицина в Ориндж Каунти, Калифорния.

Събирането на знания не спря дотук. Надникнах в практиките и почерпих знания от светилата в областта в Австрия, Германия, Италия и Франция. Следя иновациите в световен мащаб като присъствам на всеки един от международните конгреси по репродуктивна медицина и ендометриоза. През 2018 г. защитих един от най-престижните сертификати за репродуктивна хирургия – ECRES Master Level. Горд съм, че съм първият лекар в България и един от малкото медици в света, притежаващи този сертификат.

Share This Speaker