арх. Весела Макгий

Весела Вълчева-Макгий има богат опит с устойчивото строителство както в практиката, така и в образованието. С повече от 15 години опит в устойчивото развитие и зелени сгради, Весела има практически опит с основните инструменти за оценка в сектора на строителството, както и дълбоки теоретични познания за устойчиво бизнес развитие, изготвяне на политики, планиране и лидерство. Докато работи в тясно сътрудничество с бизнес сектора като консултант, Весела е участвала активно и като ‘лидер на промяната’ чрез международната мрежа от неправителствените и академични организации.

От 2008 – 2023 г. Весела е управляващ съдружник в Трипъл Грийн Билдинг Груп – България. Компанията се занимава със сертифициране на зелени сгради по множество международни инструменти, ESG и устойчиви стратегии за сектора недвижими имоти, и консултации и обучения за устойчиво строителство. В качеството си на консултант за зелено строителство, който има всички признати грамоти в бранша, Весела е имала възможността да работи по много сертифицирани проекти с национално и международно значение. Тя е член на управителният съвет и бивш председател на Български съвет за устойчиво развитие, и е ключов участник в работните групи на Световния съвет за устойчиво развитие и декарбонизация на застроената среда.

Днес Весела представлява една от най мощните организации за инструменти за устойчиво развитие в света – Green Business Certification Inc. (GBCI) като е директор на пазарно развитие за централна и източна Европа. Освен че организацията е оператор на една от най разпространените системи за зелени сгради в света, LEED, организацията развива пазара и сектора недвижими имоти към непрестанно повдигане на летвата, стандардизиране на изисквания и норми и повишаване на качеството на сградния фонд по света.

Весела Вълчева-Макгий притежава магистърска степен по архитектура от Savannah College of Art and Design, където е почетен гост-преподавател, както и post-graduate diploma по Business Sustainability and Leadership от Cambridge University. Тя е изнасяла лекции в Харвард, Бъркли и различни висши учебни заведения в Европа. Тя е акредитирана с най високите професионални квалификации в сектора за зелени сгради – LEED Fellow, LEED BD+C AP, BREEAM International Assessor, DGNB одитор и EDGE одитор.

 

Share This Speaker